Blog Studio
Image default
Woning en Tuin

Dakisolatie

Waarom dakisolatie zo belangrijk is? Het dak is namelijk in uw woning de grootste verliespost van warmte. Is uw dak niet goed geïsoleerd, dan gaat alle warmte daar uw woning uit en moet u harder stoken om uw woning warm te krijgen in de winter. Zonde van het geld dus, het goed laten isoleren van uw dak is echt de moeite waard!

Dakisolatie materialen

Uw dak kan geïsoleerd worden met diverse materialen waaronder hardschuimplaten, glaswol, steenwol en aluminium noppenfolie. Hardschuimplaten zijn isolatiemateriaal met een brandvertragende werking en hebben weinig tot geen vochtopname. Deze platen worden vaak als isolatiemateriaal gebruikt bij zowel platte als hellende daken en zijn vrij milieuvriendelijk. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en maten; je kan ze zelfs op de gewenste maat snijden zonder te grote inspanning of kennis, erg gebruiksvriendelijk dus. Glaswol is verkrijgbaar in platen of dekens en is onbrandbaar. Het is behalve geschikt voor dakisolatie ook geschikt voor geluidsisolatie en is bovendien waterafstotend. Glaswol is wel moeilijker te hanteren dan hardschuimplaten, draag bij het aanbrengen van dit materiaal voor dakisolatie dan ook beschermende kleding en een stofkapje. Steenwol is qua eigenschappen voor dakisolatie hetzelfde als glaswol met als verschil dat het is gemaakt van vulkanisch gesteente. Bent u van plan zelf uw dakisolatie aan te brengen? Dan is aluminium noppenfolie een aanrader, dit materiaal is goed werkbaar. De folie is dampdicht en kaatst bovendien de warmte terug zodat deze niet verloren gaat.    

Dakisolatie bij plat dak

Per soort dak is het belangrijk dat u de juiste dakisolatie kiest. Dit kan een binnen- of buiten dakisolatie zijn. Bij een plat dak is het namelijk aan te raden de dakisolatie langs de buitenkant aan te brengen. Zou je bij een plat dak de dakisolatie aan de binnenkant isoleren, dan loop je al snel tegen vochtproblemen aan. Dit heeft te maken met het feit dat er bij een plat dak een damp werende laag langs de buitenzijde zit. Breng je dit ook aan de binnenkant aan, dan creëer je dus een ruimte waar condens en vocht welig kunnen tieren. Raadpleeg bij dit type dakisolatie altijd een professioneel, het is een moeilijke klus om zelf te doen.

Dakisolatie bij hellend dak

Een hellend dak kan aan zowel de binnenkant als de buitenkant geïsoleerd worden. Wel is het zo dat je ruimte verliest als de dakisolatie langs de binnenkant wordt geplaatst, maar dit is relatief weinig en weegt absoluut niet op tegen de voordelen van dakisolatie.

Voor meer info : http://www.dakdekker-garant.nl/dakisolatie/