Blog Studio
Image default
Aanbiedingen

Hoe haal je het maximale uit relatietherapie Veenendaal? 2 beste tips!

Een veel voorkomend maar weinig productief patroon bij relatietherapie Veenendaal is dat de focus ligt op het probleem dat iemand op dat moment bezighoudt. Dit is een reactieve (en meestal ineffectieve) aanpak om dingen te verwerken. Het tweede onproductieve patroon is dat de ene persoon zegt: “Ik weet niet waar we het over moeten hebben, jij wel?” Het derde veel voorkomende onproductieve patroon is het bespreken van de ruzie die je op dat moment hebt. Of de ruzie die je sinds de laatste bijeenkomst hebt gehad. Het bespreken van deze ruzies zonder een grotere context van wat je wilt leren van de ervaring leidt vaak tot draaien in rondjes. Je schiet er niks mee op. Na verloop van tijd zal het herhalen van deze patronen leiden tot de klagende vraag: “Komen we wel verder?”

1. Wat is jouw houding?

Als het aankomt op het verbeteren van je relatie, is je houding ten opzichte van verandering belangrijker dan welke actie je moet ondernemen. Wat te doen en hoe het te doen kan vaak gemakkelijk worden geïdentificeerd. De echte uitdaging is waarom je het niet doet. Anders denken over een probleem is vaak effectiever dan proberen uit te vinden welke actie je moet ondernemen. Acceptatie is een grote stap naar volwassenheid. Het is heel goed mogelijk dat je verkeerde aannames hebt over de motieven van je partner. En dat hij/zij verkeerde aannames heeft over de jouwe. Het probleem is dat we meestal niet willen geloven dat die veronderstellingen onjuist zijn.

2. Focus op het veranderen van jezelf in plaats van je partner

Relatietherapie werkt het beste als je meer doelen voor jezelf hebt dan voor je partner. Een relatietherapeut is op zijn of haar best als hij/zij jullie helpt doelen te bereiken die jullie voor jezelf hebben gesteld. Problemen ontstaan wanneer de werkelijkheid sterk afwijkt van verwachtingen, hoop, verlangens en zorgen. Het is de menselijke natuur om te proberen de partner te veranderen in plaats van onze verwachtingen aan te passen. Het moeilijkste van relatietherapie is accepteren dat je je reactie op een probleem moet verbeteren (hoe je erover denkt, hoe je je erbij voelt, of wat je eraan doet). Er zijn maar weinig mensen die zich willen richten op het verbeteren van hun reactie. Het is gebruikelijker om de focus te leggen waarom de ander zou moeten veranderen.

Je kunt je partner niet veranderen. Je partner kan jou niet veranderen. Je kunt elkaar beïnvloeden, maar dat betekent niet dat je elkaar kunt veranderen. Een effectievere partner worden, is de meest efficiënte manier om een relatie te veranderen.