Blog Studio
Image default
Woning en Tuin

Een rieten dak, iets voor jou?

Een rieten dakbedekking geeft een bepaalde uitstraling aan je huis die moeilijk over het hoofd te zien is. Voor veel mensen heeft een rieten dak iets onweerstaanbaars. Misschien doet het dak je denken aan simpeler tijden, misschien denk je terug aan je jeugd op de boerderij of misschien vind je het simpelweg mooi, maar het komt erop neer dat je steeds vaker rieten daken ziet.

 

Een rieten dak is een prima alternatief voor een ‘normaal’ dak met dakpannen, althans, dat hangt ervan af op welke manier je je dak laat dekken. Er zijn namelijk twee soorten rieten daken, het traditionele dak en de schroefdak. Het traditionele dak is, zoals de naam al verraad, het dak dat honderden jaren geleden ook al werd gebruikt om de daken van bijvoorbeeld boerderijen te bekleden. Het voordeel hiervan is dat zo’n dak precies het dak is zoals je zou verwachten. Het nadeel van een traditioneel dak is dat er precies dezelfde techniek voor het dekken gebruikt wordt als honderden jaren geleden. Indertijd werd er niet bepaald rekening gehouden met dingen als isolatie en brandgevaarlijkheid, wat betekent dat vandaag de dag een traditioneel dag niet heel erg lekker is om onder te wonen, omdat het toch en tevens niet voldoet aan de regels die gaan over brandveiligheid. Het schroefdak is een modern alternatief voor het traditionele dak. In tegenstelling tot het traditionele dak, waar het riet direct op de balken eronder werd geplaatst, wordt het riet bij een schroefdak geplaatst op een gesloten houten constructie. Dit betekent dat het huis beter geïsoleerd is, wat dan weer betekent dat er door een gebrek aan circulerende lucht er minder brandgevaar is. 


Hoe lang gaat een rieten dak mee? Dat hangt ervan af. Gemiddeld gaat een rieten dak zo’n 25-30 jaar mee, mits je er goed voor zorgt. Allereerst, nog voordat je het riet hebt geplaatst, moet je rekening houden met de helling van je dak. Het dak moet op z’n minst een helling van zo’n 45 graden hebben, omdat er bij een minder steile helling meer regen kan blijven liggen op het dak, wat funest is voor het riet. Verder moet je rekening houden eventuele schaduw die op je dak valt, omdat water minder snel opdroogt in de schaduw. De oplettenden hebben misschien al ontdekt dat het onderhouden van een rieten dak vooral neerkomt op het vermijden van vocht op je dak.

Voor meer info : https://www.rietwerk.nl/