Blog Studio
Image default
Woning en Tuin

Je boomstronk verwijderen kan best ingewikkeld zijn

Het uitvoeren van een klus zoals je boomstronk verwijderen kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Zeker wanneer het je aan ervaring en kennis ontbreekt. Je boomstronk verwijderen is vooral ingewikkeld omdat de wortels van de boomstronk in de meeste gevallen diep in de grond zitten en vaak is het noodzakelijk om niet alleen de boomstronk, maar ook de wortels van de stronk te verwijderen. Je kan de wortels in de grond laten zitten, maar wanneer je het vrijgekomen stuk grond wilt bestraten dan zal je vrijwel zeker met verzakkingen te maken krijgen. Vanzelfsprekend is dat natuurlijk niet gewenst. Ook wanneer je op het vrijgekomen stuk grond een grasveld of een vijver wilt aanleggen dan is het noodzakelijk om de wortels te verwijderen. Doe je dat niet dan kunnen er eveneens verzakkingen ontstaan. Bedenk vooraf dus altijd goed wat je met de vrijgekomen grond wilt doen zodat je van te voren kunt besluiten of het verwijderen van de boomwortels ook noodzakelijk is of dat je de boomwortels in de grond kan laten zitten.

Gebruik een stobbenfrees wanneer je ook de boomwortels van de boomstronk wilt verwijderen

Voor het verwijderen van een boomstronk inclusief de wortels kunnen wij het aanraden om een stobbenfrees te gebruiken. Deze wordt overigens ook regelmatig een stronkenfrees genoemd, maar dat ter zijde. Met een stobbenfrees is een boomstronk verwijderen is een zeer effectieve methode. Daarbij is een stobbenfrees een sterk apparaat en bestand tegen zand. Zo kun je met een stobbenfrees ook in de aarde werken en meteen alle boomwortels wegfrezen. De meeste stobbenfrezen kunnen tussen de 20cm en de 50cm diep in het zand werken. Het hout van zowel de boomstronk als de boomwortels wordt dusdanig fijngemalen dat het vaak niet eens nodig is om nieuwe aarde toe te voegen. Het andere voordeel van een stobbenfrees is dat je de boomstronk niet hoeft af te voeren. Er blijft namelijk niets meer van de boomstronk over. Na het frezen van de stronk is de klus meteen afgerond en dat is natuurlijk wel zo prettig. Je kan dan meteen eventuele vervolgstappen ondernemen.

Het uitgraven van je boomstronk is ook een manier om je boomstronk te verwijderen

Er zijn situaties te bedenken waarbij er geen stobbenfrees ingezet kan worden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een boomstronk in een tuin zonder een achterom staat en waar de stobbenfrees niet door de woning verplaatst kan worden. In zo’n geval is het uitgraven van de boomstronk vaak nog de laatste optie die overblijft om de boomstronk te verwijderen. Wanneer een stobbenfrees niet bij de plek van de boomstronk kan komen, zal een graafmachine die plek ook niet kunnen bereiken. De boomstronk zal dan ook met de hand uitgegraven moeten worden. Dat lijkt simpel, maar alleen al in het uitgraven van de boomstronk kan urenlang duren. Vervolgens zal de boomstronk met een bijl losgeslagen moeten worden. Kortom, een tijdrovend proces. Afhankelijk van de grootte van de boomstronk kan het dan ook enkele dagen duren voordat de boomstronk inclusief de boomwortels verwijderd is. 

Voor meer info : https://www.vergelijkhoveniers.nl