Blog Studio
Image default
Dienstverlening

Wat Doet Een Klinische Psycholoog Eigenlijk?

Wanneer je in het proces bent van besluiten wat je voor een carrière na je school wilt, en je denkt er misschien over na om iets in de psychologie te doen, dan is de baan van een klinische psycholoog waarschijnlijk de baan waar je het meest bekend mee bent in deze veld.

Dus in dit artikel zullen we bespreken wat een klinische psycholoog doet, en het verschilt van sommige andere banen in de psychologie, die er op het eerst blik misschien gelijk uit zien.

Zoals de naam al aangeeft, werkt een klinische psycholoog in de praktische gebieden van de psychologie, in tegenstelling tot vele psychologen die hun werk meer op onderzoek richten.

Het is het werk van een klinische psycholoog om geestelijke ziektes en stoornissen te diagnosticeren, en daarna met de patiënt samen te werken om een plan te creëren om het probleem op te lossen.

Sommige van de geestelijke toestanden waarmee een klinische psycholoog te doen kunnen hebben op een dagelijkse basis kunnen angststoornissen, depressie, persoonlijkheidsstoornissen, en eet- en slaapstoornissen, samen met vele andere problemen.

Binnen al deze verschillende categorieën (en ze zijn niet allemaal hier opgeschreven) zijn er verschillende specifieke soorten stoornissen, dus zoals je al kunt zien is het toepassingsgebied van de psycholoog redelijke groot in termen van het soort patiënten die ze kunnen zien en behandelen.

En hierdoor is het heel normaal om klinische psychologen te zien die zich specialiseren in een bepaald gebied. Dit stelt hun in staat om meer de diepte in te gaan om de problemen te begrijpen die zich voordoen en ook om uit een rijke schat van behandelingservaring te trekken wanneer het aankomt op een nieuwe patiënt te behandelen die soortgelijke problemen heeft.

Er zijn een paar verschillende behandelingsopties wanneer het op patiënten met geestelijke stoornissen aankomt. De twee opties die het meest gebruikt worden door de klinische psycholoog zijn psychotherapie en hulpverlening.

Een derde behandelingsoptie is geneesmiddel. Een psycholoog kan geen geneesmiddelen voorschrijven. Ze moeten hun patiënt doorverwijzen naar een psychiater die dan de juiste geneesmiddel voor de eisen van de patiënt bepaalt.

Een klinische psycholoog worden is niet iets wat je plotseling besluit. Er zijn vele jaren opleiding nodig die eerst afgerond moeten worden, en er zijn ook eisen aan de licentie waar je eerst aan moet voldoen voordat je gekwalificeerd bent om als klinische psycholoog te werken in jouw bepaalde stad. 

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/nijmegen/